Buffel Hoeve

Buffel Hoeve

Afbeelding

De Buffel Hoeve?  

Bij de naam ‘Buffel Hoeve’ denk je misschien aan een boerderij vol buffels (en mozzarella), maar er schuilt een héél ander verhaal achter deze naam.

Eerst even naar het heden. Even voorstellen: ik ben Tom Pronk, bouwjaar 1995 en geboren en getogen op een melkveebedrijf in Naarden. Van kleins af aan werk ik samen met mijn familie, ouders, broers en zus mee op de boerderij. Naast de koeien houdt onze familieboerderij ook nog geiten, paarden, kippen en konijnen.

De passie voor het boerenvak is er dus met de paplepel ingegoten.

Mijn opa's waren allebei boer, waarvan één in Muiden. Pal langs de A1 had hij een boerderij met koeien en schapen. Als zoon van een melkboer uit Hilversum was het voor hem niet makkelijk om boer te worden, en ook zijn beginnende loopbaan als veehouder ging niet altijd van een leien dakje. Maar: hij hield vol.

Zijn inmiddels opgebouwde boerderij had toen nog geen naam... Tot een goede vriend hem op een dag verraste met een bord. Een uitgezaagde buffelkop, met een bijbehorend bord waarop stond 'Buffel Hoeve'. De naam was geboren: door altijd maar ‘door te buffelen’ is het mijn opa gelukt om boer te worden.

De naam verwijst dus niet naar het dier, maar naar hard werken.
En dat kunnen we wel, in mijn familie.  

In de zogeheten ‘Bloemendealer Polder’, waar mijn opa boerde, was al lange tijd sprake van de verbreding van de snelweg en het ontwikkelen van een woonwijk. Hiervoor zou de boerderij van mijn opa moeten wijken. Zijn levenswerk dreigde dus te verdwijnen.

Toen mijn opa in 2010 overleed, heb ik op mijn 14e een deel van zijn kudde overgenomen. En toen in 2013 de originele boerderij 'Buffel Hoeve' werd gesloopt, heb ik mijn opa's schapen meegenomen naar Naarden. Daar heb ik mijn eigen bedrijf opgezet en uitgebouwd, natúúrlijk onder de erenaam: 'Buffel Hoeve'. 

Het eerste wat ik deed, was het originele bord van de eerste Buffel Hoeve aan de gevel hangen. 

Natuurlijk ontkom je er in het digitale tijdperk niet aan om een website te hebben, en dus gebruik ik DeBuffelHoeve.nl ook steeds vaker als naam. Dat had mijn opa vast niet erg gevonden. 😉

​​​​​​​Het bedrijf bestaat nu uit 100 schapen die worden gehouden voor het vlees en de wol.  Ook houd ik koeien die afkomstig zijn van het melkveebedrijf van mijn ouders. Mijn ambitie is om in alles een moderne boer te zijn zonder de lessen uit het verleden te vergeten. Dus de Buffel Hoeve staat voor transparantie, kwaliteit, dierwelzijn en duurzaamheid. Dat probeer ik continu te bereiken door 100% benutting; géén verspilling.

Respect voor alles dat mijn boerderij voortbrengt, dát is mijn onderliggende visie. En ik hoop dat jij als klant dat terugvindt in mijn producten!  

De Buffel Hoeve =
Transparantie, kwaliteit, dierwelzijn en duurzaamheid!

Afbeelding

Kleinschalig

"Groot worden door klein te blijven."

De Buffel Hoeve telt ongeveer 100 tot 150 schapen en gemiddeld 15 runderen. Dat klinkt misschien groot voor een buitenstaander, maar voor Nederlandse begrippen val ik onder de catogorie "hobbyboer".

Zelf zie dat niet zo: ik heb simpelweg bovengemiddeld veel tijd om het welzijn van mijn dieren in de gaten te houden, en dat is precíes waar het mij om draait.

Door brede oriëntatie, en alles van boden tot bord in eigen beheer te doen, lukt het me om met een kleinschalig veebedrijfje toch een bestaansrecht op te bouwen.


Afbeelding

Wie is Tom?

Tom Pronk, geboren in 1995. Een jonkie dus, maar niet onervaren in het boerenleven. Van jongs af aan werkte ik al mee op onze familieboerderij. Vanaf mijn 14e had ik mijn eigen koppeltje schapen.

Nu, 10 jaar later, zijn het er 100. En de schapies hebben gezelschap gekregen van inmiddels alweer 15 koeien. 

In 2018 heb ik de middelbare landbouwschool afgerond, en vervolgens twee jaar gewerkt als adviseur op het gebied van diergezondheid. Ondertussen draaide De Buffel Hoeve erbij als extraatje. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en inmiddels heb ik van De Buffel Hoeve mijn fulltime baan gemaakt. 

Dierwelzijn spreekt voor zich als je boer bent. Ga goed met je dieren om, dan krijg je er ook iets voor terug.

Afbeelding

Korte keten

Een van de grootste bedreigingen van kwaliteit is als je de details uit het oog verliest. Zéker als je dagelijks werkt met levende wezens als schapen en koeien.

Dat is dan ook, zoals bekend, een van de nadelige gevolgen van schaalvergroting in het boerenwezen. Ik wil de hele keten, van geboorte tot bord, in eigen hand hebben. Het geeft me een goed gevoel en ik geloof er heilig in dat dat beter is voor de dieren en voor de kwaliteit van de producten die zij voortbrengen.

Ik wil de keten zo kort mogelijk maken. Dat is beter voor consument, dier, boer en milieu.

Afbeelding

Visie

De Buffel Hoeve is zeer bewust een kleinschalig boerenbedrijf dat zich richt op het produceren van een GOED stuk vlees. In samenwerking met de natuur en haar flora en fauna lukt het om een kwalitatief uitstekend product te maken.  

Schapen

De Buffel Hoeve telt 100 tot 150 schapen. Dat zijn de moederdieren. Elk schaap krijgt elk jaar gemiddeld twee lammetjes. Elk jaar worden er dus om en nabij de 200 lammetjes geboren. Een deel van de vrouwelijke lammeren (ooien) blijft op het bedrijf. De overige lammetjes zijn bestemd voor de productie van lamsvlees. 

De schapen lopen bijna het hele jaar buiten. Alleen tijdens de lammerperiode komen de dames een maand op stal. Verder lopen ze voornamelijk op dijken en percelen die niet toegankelijk zijn voor melkvee. Op die manier wordt er aan het gras dat niet voor het melkvee geschikt is toch een waarde gegeven. 

Koeien

De koeien van De Buffel Hoeve zijn afkomstig van het familiebedrijf, en het zijn voornamelijk koeien die niet meer 'werkzaam' zijn als melkproducenten. Deze dames zijn dan nog lang niet afgeschreven, integendeel. Hun rijpe, volwassen leven kan nog heel wat jaren duren.

De BuffelHoeve neemt deze koeien over, en geeft ze een verdiend koeienpensioen. Ze krijgen de rust en ruimte om lekker te doen waar ze zin in hebben, en om te groeien. Op die manier maken wij van een `uitgemolken melkkoe` een goede vleeskoe. 

Ossen

Ook zijn er op De Buffel Hoeve regelmatig ossen te vinden. Dat zijn gecastreerde stieren. Om een koe melk te laten geven, moet er eerst een kalf worden geboren. De helft van de geboren kalfjes is een stiertje, en daar kan een melkveebedrijf niet zoveel mee. De BuffelHoeve wel, want ossenvlees is een extreem rijke vleessoort.

Dus laten wij de stiertjes castreren om te voorkomen dat ze agressief worden, en geven ze een fijn leven om ze rustig op te laten groeien. 

Om de keten zo kort mogelijk te maken, verkoop ik het vlees rechtstreeks aan de consument, via DeBuffelHoeve.nl. 

Naast het houden van vee, houd ik me ook erg bezig met het beschermen van weidevogels. Dit onder andere door bepaalde percelen zo laat mogelijk te maaien. Zo kunnen kuikens van weidevogels zich verstoppen in het lange gras en uit het zicht van prooidieren opgroeien. Ook zaai ik bloemrijke akkerranden om de insectenpopulatie te steunen. Wil je daar meer over weten, neem dan gerust contact met me op via het contactformulier.  

Afbeelding